FAQ

Veelgestelde vragen

Heeft u een vraag over het onderzoek? Hier vindt u de antwoorden op de meest gestelde vragen. Als uw vraag er niet bij staat kunt u deze per mail aan ons stellen, of gebruik het contactformulier onder aan deze pagina.

Linda Rikkers

Community Manager, B12.4MedBox

Wie neemt de tests af?

U kunt de tests bij uw eigen huisarts of het laboratorium van het ziekenhuis laten afnemen. 

Ik krijg B12 injecties, kan ik dan meedoen?

Ja, als u al B12 inneemt via injecties, pillen of een neusspray kunt u meedoen met het onderzoek. Wat u precies gebruikt en hoe vaak is wel belangrijke informatie voor het onderzoek, er zal daarom naar gevraagd worden tijdens de intake. 

Er is een medische oorzaak van mijn B12 tekort bekend, kan ik dan meedoen?

Ja, u kunt meedoen aan het onderzoek. Ook als u geen tekort (meer) heeft is uw bijdrage waardevol voor het ontwikkelen van wetenschappelijke onderbouwing van behandeling van B12 tekort.

Kan mijn kind ook meedoen met het onderzoek?

Ja, uw kind kan ook meedoen met het onderzoek en krijgt dan een eigen 4MedBox account. In Nederland is er voor kinderen tot 16 jaar een handtekening van de ouders of wettelijke verzorgers nodig. 

Wat is de onderzoeksvraag?

Hoe vaak komt vitamine B12 tekort voor onder de bevolking met name onder de risico groepen vegetariërs en veganisten, mensen met verschillende maagdarm problemen zoals bariatrische chirurgie en voedingsintoleranties. Waar bestaan de gehanteerde diagnostisch – en therapeutische handelingen uit en hoe is de monitoring van het therapeutisch effect.

Waarom ligt de focus op veganisten en vegetariërs?

De insteek van het onderzoek is om zowel dieet als medische factoren mee te nemen. B12 zit vooral in dierlijke voedingsmiddelen, vandaar dat veganisten en vegetariërs expliciet worden uitgenodigd om mee te doen aan het onderzoek. Is er bij u een medische oorzaak bekend dan is uw deelname ook zeer waardevol voor het onderzoek.

Met welke onderzoekers/universiteit werken jullie samen?

Wij werken samen met het LUMC in Leiden. Verder werkt een biomedisch wetenschapper mee aan de opzet van het onderzoek.

Wat is MMA en waarom wordt dit getest?

Er zijn aanwijzingen dat het meten van de B12 in het bloed niet altijd een goed genoeg beeld geeft van de B12 status. Het testen van MMA (methylmalonzuur) is mogelijk een goed alternatief of aanvulling, onderzoek hiernaar is nodig.

Wanneer/hoe hoor ik hoe het verder gaat?

Op de website zullen regelmatig updates geplaatst worden. In het begin van 2020 gaan de intakes van start, u wordt hiervoor uitgenodigd per mail. Een overzicht van de procedure is als PDF te downloaden.

 

Hoe garanderen jullie dat mijn data van mij blijven?

Informatie in uw 4MedBox systeem kan alleen door anderen worden ingezien als u daar toestemming voor heeft gegeven. Deze toestemming loopt niet automatisch door, maar geldt alleen voor het onderzoek of artsinzage waar u ja op zegt. Het systeem registreert alle inzagen in een logboek. 

Waarom kost deelname geld?

Dit onderzoek is onafhankelijk en wordt niet gefinancierd door grote partijen. De 25 euro per jaar is nodig om kosten te dekken, en om wettelijk gezien aan de voorwaarden te voldoen om een coöperatie te vormen. De reden voor deze opzet is dat op deze manier het onderzoek gedaan kan worden waar werkelijk behoefte aan is, de winst in gezondheid en welzijn staat voor ons voorop.

Wat betekent het om mede-eigenaar te zijn van het onderzoek?

U bent eigenaar over uw eigen data, dat wil zeggen de uitslagen van de metingen en de andere informatie die u of uw zorgverlener invoeren in het systeem. 

Ben ik hoofdelijk aansprakelijk?

Nee, in het wettelijk contract is een clausule over Uitgesloten Aansprakelijkheid (UA) opgenomen. 

Is uw vraag nog niet beantwoord?

Mail uw vraag dan naar b12.secretaris@4medbox.eu, of gebruik het contactformulier:

2 + 1 =

ONDERZOEK VOOR MENSEN

DOOR MENSEN

B12.4MedBox staat voor onderzoek dat ertoe doet, samen met de mensen om wie het gaat.

Partners

4medbox

4MedBox Copyright 2021