rode bloedcellen stromen door een ader, met de tekst 'B12"

Elke cel in het lichaam heeft B12 nodig om goed te functioneren. Een tekort ontstaat langzaam en kan verschillende oorzaken hebben. Er moet voldoende B12 worden opgenomen door het lichaam, en vervolgens moet het door de lichaamscellen gebruikt kunnen worden. Onderzoek hoe tekort kan ontstaan is hard nodig, zodat mensen sneller en beter geholpen kunnen worden.

De functie van vitamine B12

Vitamine B12 speelt een rol bij celdeling en de aanmaak van DNA. Het is nodig bij de aanmaak van rode bloedcellen, en  belangrijk voor een goede werking van het zenuwstelsel. 

cellen, computer image

de rol van B12

human body, model

metabolisme

Opname en metabolisme

Vitamine B12 bindt aan de eiwitten in voeding. In de maag wordt het door de zure omgeving en door enzymen losgemaakt van de eiwitten, en gekoppeld aan Intrinsic Factor zodat het in de dunne darm opgenomen kan worden.  

Medische oorzaken tekort

De verwerking van vitamine B12 door het lichaam gaat in een aantal stappen. Als er ergens een zwakke schakel is in dit proces, kan het zijn dat er een tekort ontstaat, ondanks voldoende inname. Het gaat dus niet alleen om hoeveel vitamine B12 je binnen krijgt, maar ook of je lichaam de vitamine goed kan opnemen en verwerken.

 

mensen leggen de handen op elkaar

meedoen aan het onderzoek

ONDERZOEK VOOR MENSEN

DOOR MENSEN

B12.4MedBox staat voor onderzoek dat ertoe doet, samen met de mensen om wie het gaat.

Partners

4medbox

4MedBox Copyright 2022