Schone lucht ademt lichter

De Verademing hangt luchtkwaliteit meters op in Leiden, om deze stelling te testen: helpt schonere lucht bij het verminderen van luchtklachten? De sensoren worden gesoldeerd door enthousiaste vrijwilligers.

Meten is weten, daarom is De Verademing met een project gestart om luchtkwaliteit meters te solderen. Ze worden gekoppeld aan het internationale netwerk Sensor Community.

De eerste serie van 10 luchtkwaliteit meters is bijna ‘in de lucht’! Een enthousiaste groep vrijwilligers heeft deze sensoren gesoldeerd tijdens een gezellige dag in buurtcentrum BOP. Deze eerste ronde is vooruit betaald door de actie ‘Leiden Ontsmet‘, en een vrijwillige bijdrage helpt volgens het ‘pay it forward’ systeem een volgende serie te kunnen maken.

Ons doel

Luchtkwaliteit is van grote invloed op de gezondheid. De Verademing wil luchtkwaliteit metingen gebruiken om luchtwegklachten te verminderen, en te onderzoeken of mensen daardoor met minder medicatie toe kunnen.

We gaan luchtkwaliteit meters ophangen, om te beginnen in Leiden. De eerste tien zijn bijna klaar, met veel dank aan de fantastische mensen die hierbij hebben samengewerkt om tot dit resultaat te komen! Deze sensoren worden aangesloten op het netwerk van een bestaande community: sensor.community. Iedereen kan gebruik maken van de metingen, het is open data en er zijn dus ook veel meer meetpunten dan die van De Verademing. De Sensor Community is een prachtig voorbeeld van wat De Verademing ook voorstaat: je samen inzetten voor een schonere omgeving.

Je kan metingen bijvoorbeeld gebruiken om te weten op welke dagen de ramen beter dicht kunnen blijven vanwege veel fijnstof.

Ons doel

Er staat nog geen nieuwe datum gepland, bij interesse kan je je wel alvast aanmelden! Ook vragen en andere opmerkingen zijn van harte welkom.

De meters gaan in Leiden o.a. fijnstof meten, en worden aangesloten bij Sensor.Community.

Fijnstof heeft een negatief effect op de gezondheid. De metingen van de sensoren kunnen in de toekomst gekoppeld worden aan de 4MedBox  health tracker.

Volg ons op Social Media:

De Verademing

Soldeersessie

  boom in herfstkleuren

  De Verademing

  Werkgemeenschap De Verademing wil mensen helpen hun longklachten te verminderen. We willen luchtkwaliteit meten en verbeteren, en combineren dat met een digitaal systeem om symptomen bij te houden.

  4medbox
  logo remedi

  4MedBox Copyright 2022