Voedselbos: het ontwerp krijgt vorm

Bert Stemerding maakte een ontwerp gebaseerd op de oude kloostertuinen: zelfvoorzienend, en met een educatieve functie.

Fruitbomen

Op het terrein staan oude fruitbomen. Deze blijven behouden, want een boom is in balans met de omgeving. Jonge aanplant kan dat nooit vervangen, het is complementair aan de waardevolle ‘rijpere’ bomen.

Een vruchtbare bodem

Planten en insekten hebben een gezonde bodem nodig. De takken en bladeren van de beplanting voeden het bodemleven, en de bodem kan zo weer de planten voeden.

Balans

De beplanting in voedselbos Matilo is met zorg uitgekozen. De planten zijn inheems, ze passen bij type bodem, zijn aantrekkelijk voor bijen, en natuurlijk zijn ze eetbaar. Balans is key, plant, dier en omgeving staat met elkaar in verbinding.

Doe mee!

Vind je het leuk om zelf de handen uit de mouwen te steken? Geweldig! Je kan je opgeven als vrijwilliger, je bent ontzettend welkom in voedselbos Matilo, Leiden.

Voedselbos Matilo krijgt vorm

Het ontwerp van voedselbos Matilo krijgt vorm! Bert Stemerding maakte dit ontwerp gebaseerd op de oude kloostertuinen: zelfvoorzienend, en met een educatieve functie. De oude fruitbomen blijven bewaard, deze zijn zeer waardevol voor de gezondheid van het voedselbos. Nieuwe aanplant kan dit niet vervangen, oud en jong vullen elkaar aan.

Goed ontworpen voedselbossen vormen ecosystemen, waarin bomen en struiken elk jaar nieuw hout en bladeren leveren. Zo ontstaat een een gezonde, vruchtbare bodem die geschikt is voor kleinschalige tuinbouw.

De beplanting bestaat uit inheemse soorten die goed passen bij de bodemsoort. Ze zijn ook uitgekozen op hun aantrekkelijkheid voor bijen, en natuurlijk zijn ze eetbaar!

 

Doe mee!

Ben je enthousiast geworden? We kunnen je hulp goed gebruiken. Meld je hier aan als je interesse hebt!

  boom in herfstkleuren

  De Verademing

  Werkgemeenschap De Verademing wil mensen helpen hun longklachten te verminderen. We willen luchtkwaliteit meten en verbeteren, en combineren dat met een digitaal systeem om symptomen bij te houden.

  4medbox
  logo remedi

  4MedBox Copyright 2022